Het thema van de Kinderboekenweek 2020 was ‘en toen’. Dit thema konden we mooi koppelen aan ons wereldoriëntatie project: Cultuur en godsdiensten. In de bouwen is op verschillende manieren extra aandacht besteed aan lezen en aan het project.

Bij de Vliegeniers en Avonturiers zijn we voornamelijk bezig geweest met vriendschappen. Iedereen is anders, maar mag er zijn. Dit past ook goed bij de deugd van deze maand: vriendelijkheid. We hebben een boekje gemaakt over hoe je samenspeelt. Ook hebben we een liedje geleerd: ‘Wil je mijn vriendje zijn?’ Alle werkjes stonden in het thema van vriendschap en samendoen.

Bij de Pioniers zijn verschillende godsdiensten aan de orde geweest. Elk groepje heeft een verslag gemaakt en dit aan de rest van de klas gepresenteerd.

De Onderzoekers, Ruimtevaarders en Reizigers hebben op verschillende manieren extra aandacht gegeven aan lezen én cultuur en godsdiensten. Er is gekeken naar de interesses van elke groep en daar hebben de stamgroepleiders op ingespeeld. De Ruimtevaarders hebben het over Hugo de Groot gehad en zijn ontsnapping uit Slot Loevestein. De Reizigers hebben het op een passende en kindvriendelijke manier over de Jodenvervolging gehad. De Onderzoekers hebben het over de vijf wereldgodsdiensten gehad en veel gepraat over onze eigen cultuur en gebruiken thuis.

De Backpackers en Ontdekkers hebben een boekendoos gemaakt van hun favoriete boek. Hiervoor moesten ze spullen verzamelen, een samenvatting maken en een korte recensie schrijven. Deze boekendozen worden tentoongesteld in de hal, zodat andere kinderen leesinspiratie op kunnen doen. Verschillende culturen en godsdiensten staan elke ochtend in de kring centraal. Hierbij bespreken we  thema’s zoals discriminatie, gelijkheid, racisme etc. Ook hebben de kinderen een godsdienst uitgekozen en daarover een eigen onderzoek gepland en een eigen eindpresentatie gekozen. Denk aan een muurkrant, filmpje, PowerPoint en interview.

Halverwege de Kinderboekenweek hebben we met onze maatjes gelezen. Dit was een groot succes!

De laatste dag voor de vakantie hadden we een projectafsluiting van de afgelopen twee weken. Hierin hebben we aan elkaar gepresenteerd wat we hebben gedaan en geleerd.

Comments are closed.